Olej rzepakowy tłoczony na zimno – odkryj tajemnice rzepaku

Spośród wszystkich olejów naturalnych na szczególną uwagę zasługuje olej rzepakowy. Jest to, zaraz obok oleju słonecznikowego, jeden z najbardziej znanych olejów. Gości w wielu polskich domach, gdzie służy głównie do smażenia. Jednak nie wszyscy wiedzą o jego drugiej naturze. Olej rzepakowy tłoczony na zimno to produkt o wielu prozdrowotnych właściwościach. Zaskoczony? Przeczytaj poniższy artykuł, aby dowiedzieć się o więcej.

Olej rzepakowy, jakiego nie znałeś

Olej rzepakowy często zestawiany jest z oliwą z oliwek. Niektórzy wręcz nazywają go oliwką północy. Świetnie nadaje się do smażenia, z uwagi na stosunkowo wysoką temperaturę dymienia. Niestety poddany działaniu ciepła traci swoje właściwości. Dobry olej rzepakowy tłoczony na zimno można, a nawet warto, spożywać na zimno. Produkt poddany odpowiedniej obróbce będzie posiadał interesujący, wyraźny orzechowo-słonecznikowy smak. Dzięki temu wzbogaci aromat wielu potraw. Co ważne, nie tyko doda im smaku, ale też wartości odżywczych. Jakich konkretnie?

Jakie właściwości posiada olej rzepakowy tłoczony na zimno?

Olej rzepakowy posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Odpowiada za to duża zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Olej rzepakowy tłoczony na zimno jest pełen kwasów omega-3, omega-6 oraz omega-9. Ponadto zawiera witaminy A, E i K oraz sterole. Pełną rozpiskę wartości odżywczych znajdziesz na przykład na stronie https://sklep.olejewielkierychnowo.pl/produkt/olej-rzepakowy-tloczony-na-zimno/. Dzięki swojemu składowi olej rzepakowy tłoczony na zimno pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu, obniża ryzyko cukrzycy, a także może hamować rozwój nowotworów. Ponadto korzystnie wpływa na skórę. Sprzyja utrzymaniu zdrowej i nawilżonej cery oraz opóźnia procesy starzenia. Produkt wspiera też pracę mózgu, ułatwia zapamiętywanie i wspomaga koncentrację. Powinny po niego sięgnąć osoby, które chcą urozmaicić codzienną dietę i wzbogacić ją o cenne wartości odżywcze. Wystarczy wybrać olej rzepakowy wysokiej jakości, koniecznie tłoczony na zimno.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *