Wśród nas zdecydowanie nie brakuje fanów whisky. Ten rodzaj alkoholu doceniany jest przez osoby w zróżnicowanym wieku, nawet w najdalszych zakątkach świata. Najpopularniejsze whisky wywodzi się ze Szkocji oraz Stanów Zjednoczonych, jednak destylarnie znajdziemy również w wielu, innych krajach. W poniższym artykule przyjrzymy się Millstone, czyli whisky pochodzącej z holenderskiej destylarni Zuidam Distillery. Brzmi to, jak coś, co może Cię zainteresować? W takim razie koniecznie kontynuuj lekturę, a my przekażemy Ci wszystkie, najważniejsze informacje.
Millstone – skąd ten wyjątkowy smak?
Patrick van Zuidam, który jest twórcą whisky Millstone, bardzo chciał stworzyć trunek, który zachwyci miliony. Właśnie z tą myślą rozpoczął on proces tworzenia Millstone. Do jej produkcji, a dokładniej do przetworu słodu jęczmiennego, wykorzystuje się wiatraki. Jest to ważne z dwóch powodów. Po pierwsze taki proces chroni holenderskie dziedzictwo, a po drugie, ponieważ sposób, w jaki tradycyjne kamienie młyńskie powoli mielą słód jęczmienny na mąkę, jest ważnym elementem stylu Millstone. Dzięki tej metodzie słód jęczmienny przetwarzany jest bez zwiększania temperatury, co pomaga mu zachować dużą część jego aromatów. Tworzenie jednej partii trwa około pięciu godzin, a otrzymany zacier jest następnie chłodzony i przepompowywany do pojemnika fermentacyjnego. Fermentacja w Millstone odbywa się zazwyczaj w małych partiach i jest kolejnym aspektem produkcji, który wykorzystuje bardzo niską temperaturę do nadania whisky owocowego smaku.
Millstone – gdzie kupić?
Mimo swojej popularności, whisky Millstone może nie być tak łatwo dostępne stacjonarnie. Nie musimy się tym jednak zupełnie przejmować, ponieważ kupimy je również w sklepach internetowych, takich jak na przykład https://swiat-whisky.sklep.pl/49-whisky. Zamówiona whisky zostanie dostarczona prosto pod nasze drzwi, a my będziemy mogli cieszyć się niepowtarzalnym smakiem Millstone bez wychodzenia z domu. Brzmi zachęcająco? W takim razie zaopatrz się w nią już dziś.